Savjeti za oblaganje torti fondanom

Savjeti za početnike pri oblaganju torti fondanom

Zašto je dno ponekad vidljivo kroz sloj fondanta?

Bilo koja vrsta kreme koja se koristi za prekrivanje torte vrlo je osjetljiva na vlagu, stoga morate biti oprezni da ne smočite tortu prekrivenu kremom.

 • Prvo, trebali biste koristiti suhe kolačiće, kolače s kremom od maslaca ili kupovne kolačiće kao podlogu.
 • Drugo, nemojte biti pretjerani s namakanjem kolača u šećerni sirup ili liker.
 • Treće, tortu prekrivenu fondanom treba čuvati u dobro zatvorenim, hermetički zatvorenim posudama.

Koliko dugo traje torta s fondantom?

Ako je torta mokra, trebat će joj više vremena da se osuši. Ako je torta jako suha, postoji opasnost da se fondan na torti iskrivi nakon dva dana. Također imajte na umu da je rok trajanja torte prekrivene fondantom kraći u suhim i vrućim klimama nego na hladnim i vlažnim mjestima.

Zašto se fondant trga?

Kada razvaljate fondant, ne zaboravite da ne smije biti vrlo tanak. Dovoljno je ako fondan razvaljate na 2-3 mm debljine. Osim što se tanko razvaljani fondant može pocijepati prilikom oblaganja torte, ispod tanko razvaljanog fondana vide se sve neravnine podloge.

Na kojoj površini razvaljate šećerni fondant?

Postoji nekoliko načina za razvaljavanje fondanta, ali prije nego što ga razvaljate, fondant je potrebno mijesiti dok ne postane elastičan.

 1. Fondant se može razvaljati na stolu i posuti šećerom u prahu ili škrobom.
 2. Fondant se lako razvalja na silikonskoj podlozi za pečenje namašćenoj kokosovim uljem.
 3. < /ol>

  Kako napraviti šećernu masu na torti

  Kako bi šećerna krema na torti zasjala, nakon ukrašavanja torte prelijte fondant otopinom meda i votke u omjeru 1:1. Da biste to učinili, uzmite meku četku i nanesite otopinu medene votke na svoju kreaciju tako da je navlažite otopinom. Nakon nekoliko minuta votka će ispariti i vaš kolač će biti sjajan. Alternativno, u trgovinama je dostupan i sprej za sjaj za hranu.

  Kako i koliko dugo se fondant može čuvati?

  Fondant se može čuvati u staklenci s hermetičkim poklopcem ili plastičnim vrećicama od nekoliko dana do tjedan dana. Fondan se ne može pokvariti, važno ga je samo zaštititi od zraka da se ne bi osušio i od vlage da ne pokisne.

  Nekoliko savjeta za rad s fondantom

  NIKADA ne nanosite sloj fondanta na mokru podlogu – natopljene kolače, kiselo vrhnje itd. Fondant će se brzo otopiti kada je mokar i skliznuti s torte. Stoga, međusloj treba staviti između fondanta i kolača. To može biti marcipan, ganache ili tanki sloj puterkreme. Ako koristite kremu od maslaca, stavite tortu u hladnjak dok se krema od maslaca ne stegne prije nanošenja fondanta. Za lijepljenje različitih dijelova motiva fondanta ili za lijepljenje ukrasa na sloj fondanta, zalijepljeno područje treba malo navlažiti vodom. Alternativno, u trgovini postoji šećerno ljepilo. Ako fondan duže vrijeme stoji na zraku, osušit će se. Trebalo bi unaprijed napraviti figure od fondana i ostaviti ih da se dobro osuše. Motive fondanta možete ukrasiti i prehrambenim bojama.

  Ako se fondant ohladio i teško ga je razvaljati, možete ga malo zagrijati u mikrovalnoj pećnici ili u vrućoj pećnici da ponovno postane savitljiv. Neiskorišteni fondant možete čuvati u hladnjaku (1-2 tjedna) ili u zamrzivaču (1-2 mjeseca) ako ga prethodno zamotate u plastičnu foliju. Gotove osušene motive od fondana treba čuvati u dobro zatvorenoj posudi na suhom mjestu. Mogu se čuvati nekoliko mjeseci.

  Ako je sloj fondanta na torti pocijepan

  Sve šavove i zakrpe možete izravnati širokom četkom koju umočite u vodu i zagladite do idealne površine. Ako se ispod fondanta nalazi mjehurić zraka, možete ga jednostavno probosti iglom i zagladiti područje rukom.

  Kakva krema je prikladna za fondan?

  Najpoznatije kreme za torte koje su prikladne za fondant su puter krema ili ganache. Obje kreme imaju prednost što se savršeno glatko mažu i ohlađene su čvrste. Za razliku od krem kreme, krema od krem sira, mliječne kreme ili kreme, koje imaju visok sadržaj vode ili kiseline, ne smiju doći u izravan dodir s fondantom. Previše vlage ili kiseline otapa šećer u fondantu.

  Kako pravilno mijesiti fondant

  Fondant najbolje funkcionira na sobnoj temperaturi. Fondant treba biti homogen, gust, neporozan, neljepljiv i fleksibilan. Ako fondant tijekom rada postane previše elastičan i krut, malo ga zagrijte u mikrovalnoj pećnici, izgnječite rukama ili ako je prevruć, još malo ga umijesite u prah i nastavite s radom. Ako se počne raspadati, možete dodati vodu ili sok od limuna i ponovno premijesiti.

  Kako prekriti i zagladiti tortu fondantom

  Pažljivo razvaljajte razvaljani fondant na radnoj površini, zatim ga olabavite i pospite šećerom u prahu. Zatim ga pažljivo zarolajte na oklagiju, držite preko dobro ohlađene torte i ponovno razmotajte fondan počevši od ruba torte. Bora sa strane neće biti ako fondan razvaljate s velikom rezervom, a kad počnete pokrivati, fondant će se pod vlastitom težinom dobro razvući i leći ravno. Samo kremu za izravnavanje ispod fondanta treba dobro stvrdnuti da nema udubljenja prilikom prekrivanja. Zabavite se i sretno sa svojom sljedećom tortom od fondanta!