Zdrav doručak bez kruha

Zdrav doručak bez kruha

Savjeti i ideje za savršen doručak

Dijeta se promijenila. Prošli su dani kada se jelo da bi se zasitili. Prehrana je postala način života. Ne prođe dan bez novih i uzbudljivih oblika prehrane koji obećavaju vrhunsku fizičku sreću. Odavno smo se odvojili od starih oblika prehrane i stavili na test dnevne obroke, a pomnije smo se posvetili i doručku.

Doručak je nekada bio osnova dana.

Najvažniji obrok za početak škole i posla. Moralo je biti zasitno i ne biste trebali osjećati glad do ručka. Kruh, slatki ili slani, bio je vrlo popularan i dugo se smatrao savršenim rješenjem za doručak. Kombinacija ugljikohidrata sa šećerom i proteinima životinjskog podrijetla obećavala je željeni učinak. Doručak je bio gozba kalorija, odražavajući uvriježeno mišljenje da većinu dnevnih potreba za kalorijama treba dobiti iz jutarnjeg obroka. Tijelo na hranjivi obrok reagira potrebom za odmorom, želi malo vremena za probavu i tako dan počinje s određenom tromošću umjesto s punom snagom i energijom. Željeni efekt zasićenja brzo je nestao uz tost od bijelog brašna i pekmeza. Razina šećera u krvi raste brzo i nakon kratkog vremena pada na razinu koja zahtijeva više hrane. Mali međuobrok prije ručka postaje navika. Nutricionisti sada smatraju da konzumacija grickalica dovodi do sporog, ali postojanog debljanja i da je uzrok raznih bolesti obilja.

Proizvodi od cjelovitih žitarica imaju bolji balans, no to mogu smanjiti premasni i slatki namaz. Drugi aspekt koji uzrokuje ograničeno uživanje kruha je sve veća netolerancija na određene vrste žitarica. Intolerancije se često očituju kao problemi u gastrointestinalnom traktu i uzrokuju nelagodu.

Dobri razlozi da izbacite kruh iz rasporeda doručka.

Doručak je važan jutarnji izvor energije. Kao prvi obrok u danu trebao bi opskrbiti tijelo vitaminima i mineralima. Visokokvalitetni ugljikohidrati daju brzu energiju, a proteini vas dugo drže sitima. Ova četiri građevna bloka čine savršenu osnovu za zdrav početak dana. Vrijedni donatori ugljikohidrata su orašasti plodovi, sjemenke, pahuljice i žitarice. U isto vrijeme, žitarice osiguravaju vrijedne proteine i vlakna. Power paketi su osnova svakog mueslija, au posebno sastavljenom muesliju možete čak i bez šećera. Uz malo bobičastog voća, suhog voća, malo jogurta ili mlijeka, metabolizam se pokreće i tijelo dobiva energiju potrebnu za taj dan. Müsli možete skrojiti po vlastitom ukusu, a postoji mnogo mogućih kombinacija.

Zobena kaša je žitarica koja je probuđena iz sna. Male pahuljice su moćna namirnica koja može zablistati za doručkom. jasni su favoriti kada nemate vremena za zdravi doručak. Navečer se pahuljice pomiješaju s tekućinom. Sokovi, mliječni proizvodi ili biljni napici su dobri. Smjesa stoji u hladnjaku preko noći i može se jesti ujutro s voćem, suhim ili bobičastim voćem. Omekšane pahuljice posebno su probavljive, a raspon okusa vrlo je raznolik.

Na početku smoothie vala smiješili su se mali obroci.

Ipak, brza priprema i zdravstveni faktor osigurali su trajnu prisutnost na stolu za doručak. Princip pripreme je jednostavan. Voće i povrće pomiješati s malo tekućine kako bi se dobio kremasti napitak. Mogu se dodati jogurt, kefir i začini po ukusu. U čaši je spojena koncentrirana snaga vitamina i minerala. Voće je jedna od namirnica bogatih proteinima i osigurava dugotrajan osjećaj sitosti. Korištenjem cijelog ploda čuvaju se vrijedne biljne komponente i daju vlakna. Tijelo dobiva potrebnu energiju za dan i može se energično pokrenuti.

Mnogo je onih koji uopće ne vole doručak koji se ujutro ne naviknu na kruh. Moguće je pripremiti zdrave i ukusne opcije za doručak koje su prikladne čak i za prvi odmor u uredu bez trošenja puno vremena ili kupovine.